"På HF-IN bliver man accepteret, som man er"

Jack hedder egentlig Jakob, men de var to i klassen med samme navn: ”Det har jeg prøvet før, så jeg fandt på, at jeg skulle hedde Jack. Min YouTube hedder Jack Jespersen, så det virkede naturligt at snuppe det.” På Youtube laver Jack elektronisk musik, men i dagtimerne går han på HF-IN i Hillerød. 

​Normal skole kan virke hulter til bulter

Jack flyttede fra Bornholm med sin familie omkring 7-8. klasse. ”I min folkeskole på Bornholm var jeg plaget meget af dage, hvor jeg ikke kom afsted. Jeg havde det fint, når jeg var i skolen og spillede fodbold, men der var noget der gjorde at jeg ikke kom afsted. Normal skole, kan godt virke lidt hulter til bulter.”

I Hundested fik Jack mulighed for at fortsætte i et autismetilbud frem til 10. klasse, dog med et kort stop på en efterskole. ”Jeg er nok bare meget glad for, at der er system i tingene, og lærerne laver nogle faste rammer,” fortæller Jack.

Svært at danne netværk

Det har ikke været nemt at danne nye netværk, men måske var HF-IN stedet, hvor det kunne lade sig gøre. ”Førhen har jeg tænkt at HF var en stor udfordring, og nærmest som et sort hul at skulle igennem en HF-uddannelse. Jeg havde også kigget på nogle erhvervsuddannelser og tænkt, at det nok var den vej jeg skulle. Det ændrede sig, da jeg hørte om HF-IN. Det lød meget betryggende og med nogle gode rammer, så jeg ville gerne høre nærmere. Så tog jeg til et infomøde.”

Jack fulgtes med en klassekammerat fra 10. klasse, og de blev begge to optaget. Det gav tryghed det første halve år, og siden er der kommet flere venner til:”Man møder en masse mennesker som er i samme båd som én selv og har nogle af de samme udfordringer. Jeg har kunnet komme ud i frikvarterne, røre mig lidt og snakke med nogle af de andre med samme interesser. Der har også været nogle udfordringer, men det er nogle gode udfordringer, man får her, som styrker en. Her er det vigtigt at dukke op hver dag, og det gør, at man tager det mere seriøst.”

HF-trøje giver gruppefølelse

Jack og flere af hans medstuderende går med en særlig HF-IN-trøje. Mest fordi den er varm og dejlig at gå i: 

”Men det giver også en gruppefølelse, som nogle af os ikke har haft så meget før. Nu har man fundet en klasse, hvor man bare kan være sig selv, og så vise det ved at gå i denne trøje, det synes jeg også er meget fedt,” fortæller Jack.

Parkeringstips og sms-hjælp

På de dårlige dage kan man følge med i IT-systemet OneNote hjemmefra, men for Jack er der heldigvis langt imellem de dage: ”Når det sker, er det ofte tanker, der starter dagen før, og så får jeg en dårlig nattesøvn. Når jeg vågner, kører det måske stadig lidt rundt, og jeg ender med nogle gange at blive hjemme.” På de dage hjælper Jacks mor og mentorerne på HF-IN: ”Man kan fx sende en sms til mentorerne, og så foreslår de, at man alligevel tager afsted, og når man så ikke kan mere, kan man gå hjem.”

Mentorerne hjælper også med ting, der ligger ud over skolen: ”Min mentor Louise har simpelthen været så fantastisk. Der er næsten altid fyldt på parkeringspladsen, når man kommer om morgenen. Hun gav mig et tip om, hvor jeg kunne parkere min bil et andet sted, hvor der altid er plads. Der holder jeg hver dag nu, og det giver ro i maven.”

Hvad drømmer du om for fremtiden?

”Jeg håber at jeg bliver bedre til at lave musik på min computer. Skolemæssigt, så håber jeg, at jeg beholder en balance mellem at lære meget uden kun at stræbe efter det. Der er mange, der kommer til kun at studere, når de studerer, så de laver slet ikke andet. Jeg har i hvert fald brug for nogle pauser også. Jeg prøver at lave lidt på min musik hver dag.”​

Jack, 19 år

Bor i Hundested

Går på HF-IN i Hillerød.

Hør Jacks musik på Youtube på Jack Jespersen​

5 hurtige til Jack

Hvad er det vigtigste, du har lært fagligt?

Jeg er blevet bedre til at gå i dybden. Jeg har også lært mange nye ting i samfundsfag. Derhjemme har vi ikke snakket så meget om det, men i skolen diskuterer vi fx, hvordan man bliver mønsterbryder i det nymoderne samfund. Vi er gode til at komme med vores egen mening og samtidig respektere, at andre også har deres mening.

Hvad er det vigtigste, du har lært om dig selv?

Jeg har lært, at jeg har brug for at have venner og at kommunikere med en kammerat i et frikvarter. Det giver mig rigtig meget.

Hvad er det bedste ved HF-IN?

Det jeg bedst kan lide er, at man bliver accepteret, som man er, om man er stille eller lidt speciel, så er der plads til alle.

Er der noget, der er svært?

Det er stadig svært, at lave lektier. Efter skole vil jeg gerne bare have fri, så jeg prøver at lave lektierne på skolen, inden jeg kommer hjem.

Hvad vil du sige til andre, der overvejer at starte på HF-IN?

Jeg vil sige, at det er et rigtig godt sted, men der kommer udfordringer. Det er dog udfordringer, der gør dig stærkere og mere moden.​

Kontakt​oplysninger

Tilmelding til nyhedsbrev

​Få nyt fra Sputnik i din indbakke. Ved tilmelding får du samtidig fem brugbare pædagogiske redskaber til at forebygge og håndtere konflikter.

Sociale medier