Jeg er blevet bedre til at melde ud, hvis noget er svært

En skriftlig aflevering voksede Mikkel over hovedet på hans tidligere uddannelse, og så holdt han op med at komme. På HF-IN har han fortalt mentorerne, hvad han har svært ved, og nu får han den rigtige støtte.

”Jeg hørte om HF-IN igennem en UU-vejleder. Jeg havde været hjemmegående i omkring 2 år og var i nogle praktikker, som ikke gik så godt. Til at starte med tænkte jeg, at det var lidt farligt, men det var kedeligt at gå hjemme, og 24 timer i døgnet er meget, så jeg tænkte at give det en chance. Jo mere jeg hørte, jo mere tænkte jeg, at det var fornuftigt,” fortæller Mikkel.

Nervøs for at fejle

Han fortæller videre, at ’det farlige’ var angsten for at fejle. I en tidligere praktik i et supermarked var han blevet sat ved kassen den første dag, selv om aftalen var, at han bare skulle være med for at observere.

”Det kunne jeg ikke, så jeg blev væk. Det er jo meget godt at prøve nogle ting. Det føles bare ærgerligt at give op den første dag,” fortæller han.

Forinden har Mikkel gået i almindelig folkeskole, 10. klasse på efterskole og så et år på produktionsskole. Herefter søgte han ind som teknisk designer. ”Jeg klarede det supergodt, men efter to måneder fik jeg en skriftlig aflevering og gik i panik og valgte så at blive væk.”

Fordi du ikke vidste hvordan du skulle lave den aflevering?

”Ja, og så blev jeg væk den dag det skulle afleveres. Én dag blev til to og tre, og så så de mig ikke mere.

Fik du sagt, at det var den eller vidste de det ikke?

”Nej, og så en dag meldte jeg mig bare ud.”

Matematik har været savnet

På HF-IN ved undervisere og mentorer godt, at skriftlige afleveringer er svært for Mikkel. ”Jeg har skriftlige afleveringer her, men ikke på samme niveau. Jeg har meldt ud, at jeg er dårlig til det, og efter at have gået lidt hjemme har jeg arbejdet med det og håber, at jeg er bedre til at melde ud med sådan nogle ting. Det går bedre med afleveringerne nu. Jeg tror dog ikke, jeg har ramt det rette antal ord endnu, men jeg har afleveret noget, hvilket er meget bedre end før.”

Mikkel er godt et halvt år inde i sin HF-IN og er efter eget udsagn meget glad for at gå der: ”Det er egentlig sjovt, fordi vi har ikke haft matematik det første semester, og det er mit yndlingsfag. Nu er vi begyndt at have det. Det har været savnet, men det er megafint. Lærerne er meget søde og imødekommende.”

I trygge hænder

”Jeg har ikke haft decideret dårlige dage på HF-IN. Men jeg tror også, at det er i takt med, er jeg begyndt at trappe ned på antidepressive, hvilket jeg begyndte på, inden jeg startede her. Jeg har haft mindre gode dage, men ikke dårlige. Jeg tror, det skyldes, at jeg er i trygge hænder og jeg kan snakke med lærerne, hvis der er noget.”

Hvad fremtiden bringer, er endnu uvist: ” Jeg ved ikke hvad mit mål er, så det er meget godt at bruge tiden indtil da på at åbne døre og give mig selv flere muligheder.”​

Mikkel, 22 år fra Helsingør

Tager toget til HF-IN hver dag.​

5 hurtige til Mikkel

Hvad er det vigtigste, du har lært fagligt på HF-IN?

Det er nok noget i dansk, en teknik der hedder hurtigskrivning, hvor man skriver derudaf og først ser på det senere. Jeg har ikke brugt det endnu, men idéen lyder rigtig god.

Hvad er det vigtigste, du har lært om dig selv?

Jeg er blevet bedre til at melde ud hvis der er noget jeg har svært ved. Jeg siger ikke, at jeg er fantastisk endnu, men jeg arbejder med det.

Hvad er det bedste ved HF-IN?

Det bedste er, at der er nogle mentorer, man kan snakke med, hvis man har svært ved noget. Man er knyttet til én mentor, men man kan sagtens tage fat i en anden, hvis der er brug for det.

Er der noget, du har svært ved?

Jeg har stadig svært ved de skriftlige afleveringer. Det bliver nok aldrig nemt for mig, men det er blevet nemmere.

Hvad vil du sige til andre, der overvejer at starte på HF-IN?

Jeg ville sige til andre der skal starte: ”Prøv!”. Det har været vildt godt for mig at give det en chance. Der bliver taget godt hånd om én.​

Kontakt​oplysninger

Tilmelding til nyhedsbrev

​Få nyt fra Sputnik i din indbakke. Ved tilmelding får du samtidig fem brugbare pædagogiske redskaber til at forebygge og håndtere konflikter.

Sociale medier