HF-IN i Hillerød fordobler optaget af studerende​

Der er rift om pladserne på HF-IN i Hillerød, og nu åbner Sputnik og VUC Nordsjælland et ekstra hold til august 2018. Den store søgning vidner om et stærkt behov for inkluderende ungdomsuddannelser.

I alt 150 deltagere kom for at høre om HF-IN i Hillerød på uddannelsens to informationsmøder. Salen var pakket med unge og forældre i nervøs forventning, og de spidsede især ører, når de unge fortalte deres historier.

Der er plads til 36 studerende, som alle kommer igennem et optagelsesforløb. Her bliver de screenet for faglige, personlige og sociale kompetencer. Det er andet år, at Sputnik STU og HF og VUC Nordsjælland udbyder HF-IN i Hillerød. Det første år er der startet et enkelt hold, og til sommer 2018 bliver der to.

Det sociale miljø er kommet hurtigere end forventet

De 18 nuværende studerende, som alle har en autismediagnose, larmer ikke meget. Alligevel har de taget undervisere og mentorer med storm, og stoltheden lyser ud af projektleder Benedicte Guts, når hun fortæller om det første halve år:

”Det er gået ud over al forventning. De har meget hurtigt fundet sig til rette i klassen, og de har lavere fravær end de andre HF-studerende.”

Det lave fravær tilskriver hun blandt andet det sociale miljø i klassen, som er kommet hurtigere end forventet: ”Vi havde besluttet at frede dem for alt, hvad der hed fælles intro, men så var der alligevel 7 studerende, der gerne ville til introfest med de andre studerende på HF og VUC Nordsjælland. De har også selv taget sociale initiativer ret hurtigt – f.eks. var de 10, der holdt nytår sammen.”

Gruppearbejde og skriftlighed er svært

Når de unge skal aflastes, er det ikke så ofte i form af en hjemmedag, men i forhold til afleveringerne. De vil gerne hen på skolen og være, fortæller Benedicte. 

”Det faglige niveau er generelt meget højt, og når vi har diskussioner i samfundsfag, er det på niveau med en videregående uddannelse. Gruppearbejde kan til gengæld være svært, og det tager ofte lidt længere tid. Der er er også flere, der er udfordrede af de skriftlige afleveringer. Det kan være svært at komme i gang, at få overblik og strukturere en opgave.”

De første to år på uddannelsen går de studerende i en HF-IN-klasse for sig selv. Det tredje år skal de have valgfag med studerende fra resten af HF- og VUC Nordsjælland. De studerende har en mentor fra Sputnik, som støtter dem fagligt og hjælper med de sociale og personlige udfordringer, der kan opstå i forbindelse med et studie.

Læs mere om optagelsen på HF-IN

Mød tre af de studerende

"Jeg er blevet bedre til at melde ud, hvis der er noget, jeg har svært ved"

Læs Mikkels historie

​Mary har 12.000 følgere på Instagram, men fandt vennerne på HF-IN

Læs Marys historie​

"På HF-IN bliver man accepteret, som man er"

Læs Jacks historie​

Fakta om HF-IN

  • HF-IN står for HF-Inklusion og er en 3-årig kompetencegivende HF for unge med autisme og lignende støttebehov.
  • Uddannelsen udbydes i et samarbejde mellem Sputnik STU og HF og VUC Nordsjælland.
  • I skoleåret 2017-2018 er der optaget 18 elever, hvoraf 17 fortsat er på uddannelsen.
  • I skoleåret 2018-2019 bliver der optaget 36 elever, som fordeles på to klasser.​
  • Læs mere om HF-IN
  • Kontakt Torbjørn Berg på ☎ 26 44 34 39
    ​eller Benedicte Guts på ☎ 21 33 50 05

Kontakt​oplysninger

Tilmelding til nyhedsbrev

​Få nyt fra Sputnik i din indbakke. Ved tilmelding får du samtidig fem brugbare pædagogiske redskaber til at forebygge og håndtere konflikter.

Sociale medier