Ormesnacks og fårekyllingjuice - kompetenceforløb om insektfarming på STU'en

Ristede melorme med sourcream and onion er på menuen, når de studerende fra Sputnik STU København bygger insektfarm og lærer om bæredygtighed og ressourcetænkning.

200 fårekyllinger bliver sluppet løs blandt æggebakker og glødelamper i STU’ens nye insektfarm. Over de næste uger skal de studerende passe farmen, og til sidst skal insekterne tilberedes og spises.​

Christian fortæller om oplevelsen: 

Det er fint at være med til og nytænkende, vil jeg sige. Jeg har ikke smagt insekter før, de giver mig faktisk myrekryb, men jeg smagte fårekyllingjuicen; den smagte ok, lidt stærkt.”​

Et fællesskab om at skabe en insektfarm​

Bugging Denmark gennemfører kompetenceforløbet med de studerende. De kalder sig Danmarks første urbane insektfarm, og stifteren, ph.d. og insektfarmer Jakob Rukov er oplært på Big Cricket Farms i Ohio.

”Man får et fællesskab af at skabe noget sammen, og de unge lærer et håndværk – vi mener jo at fremtidens arbejdspladser for fødevarevirksomhed kommer til at ligge i byerne,” fortæller han.

Det praktiske håndværk bliver kombineret med en forståelse af det, som Jakob kalder en cirkulær økonomi. ”Det er kombinationen af bæredygtighed og en ny form for ressourcetænkning. Vi vil gerne redefinere, hvad der betragtes som en ressource: Vi tager noget, der traditionelt bliver betragtet som overskudsprodukter og laver dem til mad”.

”De studerende går til det med nysgerrighed og åbenhed,” fortæller STU-underviser Cecilie Bidstrup. ”Alle smagte fårekyllingjuicen den første gang, og de fleste prøver også at spise snackormene i løbet af dag to.” Hun lægger vægt på, at de studerende får mulighed for at få input fra eksterne undervisere, som har en stor specialviden:

”Det er et forløb, der integrerer rigtigt mange elementer: kendskab til erhvervslivet, projektarbejde, praktisk arbejde og en masse viden, der knytter an til biologi og bæredygtighed,” siger hun.

Tre hovedpunkter, når man skal passe en fårekyllingfarm

  • Hold fårekyllingerne varme, ellers vokser de ikke. Helst mellem 26 og 29 grader.
  • Hold fårekyllingerne rene – det er trods alt en fødevare og overlevelsesraten bliver højere
  • Hold insekterne tørre, i hvert fald de voksne. Insekter, der er over en uge gamle, skal have lav luftfugtighed.

Kilde: Bugging Denmark.

​​


Kompetenceforløbet strækker sig over fire moduler, som afsluttes med en høstfest, hvor de unge prøver kræfter med insektmadlavning.

”Jeg har det selv svært, når jeg skal spise et nyt insekt,” indrømmer Jakob Rukov, ”Jeg fik termitter for første gang for nyligt. De ligner store myrer med vinger og smager af fisk.”

Hvis du selv vil i gang med insekterne – som skulle indeholde store mængder af protein – kan du købe insektjuicen ”15 fårekyllinger” på www.dininsektbutik.dk

​​

Hvilke kompetencer styrker forløbet?

  • Fællesskab, samarbejdsevne og ansvarsfølelse: at bygge noget sammen og passe det.
  • Praktisk håndværk: evne til at opbygge en farm og viden om et fremtidigt erhverv.
  • Nysgerrighed og mod: afprøve nye smage og sanseoplevelser, flytte sine grænser.
  • Forståelse for økosystemer, bæredygtighed og madspild.
  • Viden om insekters livscyklus, anvendelsesmuligheder og gastronomiske kvaliteter.
  • Indblik i food trends og alternative fødevarer og virksomhedsformer.​

Kontakt​oplysninger

Tilmelding til Nyhedsbrev

Sociale medier